platba a doprava doprava a platba     kontakty kontakty

Maca (Lepidium meyenii)

Maca (Lepidium meyenii)

Maca – Řeřicha peruánská

Lepidium meyenii

Lidové a jiné názvy
peruánský ženšen, andský ženšen, Maino, Ayak Chichira, Ayak Willku, peruánská viagra, maca horská, královna And

Řád
Brassicales

Čeleď
Brassicaceae (Brukvovité)

Rod
Lepidium (Řeřicha)

Lidové a jiné názvy
peruánský ženšen, andský ženšen, Maino, Ayak Chichira, Ayak Willku, peruánská viagra, maca horská, královna And

Historie byliny maca

Historie macy peruánská, známé také jako řeřicha peruánská, sahá tisíce let zpět. Její pěstování a používání je hluboce zakořeněno v kultuře původních obyvatel And, zejména v Peru. Archeologické nálezy naznačují, že pěstování macy může sahat až do doby 2000 let před naším letopočtem. Domestikace byliny byla realizována starověkými andskými civilizacemi, a to díky její schopnosti přežít v extrémních podmínkách vysokohorského prostředí. To z ní činí jednu z mála rostlin, která je schopna přežít, růst a být pěstována ve výškách přes 4 000 metrů nad mořem.

Po příchodu Španělů do Jižní Ameriky byla maca zaznamenána španělskými kronikáři, kteří popsali její užívání a význam v andských kulturách. Španělští dobyvatelé brzy rozpoznali její hodnotu a začali ji vyžadovat jako část daní od místních obyvatel. Je zaznamenáno, že maca byla dokonce využívána ke zvýšení plodnosti u dobytčího stáda.

V posledních desetiletích došlo k znovuobjevení macy ve zbytku světa, a to díky zvýšenému zájmu o přírodní zdravotní doplňky a superpotraviny. Maca je nyní populární po celém světě pro své adaptogenní a nutriční vlastnosti. Řadíme ji mezi velmi ceněné superpotraviny, tzv. superfoods.

 

Kde se maca pěstuje

Maca peruánská (lat. Lepidium meyenii) je přirozeně rozšířená a tradičně pěstována především v Andách v Peru, ale pěstuje se i v Bolívii a v menší míře v některých dalších andských regionech. Roste ve velkých nadmořských výškách, typicky mezi 3500 až 4500 metry nad mořem, kde panují extrémní klimatické podmínky, jako jsou silné větry, intenzivní sluneční záření a časté teplotní výkyvy mezi dnem a nocí od -2 °C do13 °C. Optimální teplota pro její růst je 10–22 °C. Je odolná proti mrazu až do -20°C.

Primárně se maca vyskytuje v centrálním a jižním Peru, kde je tradičně pěstována zejména ve dvou regionech – Junín a Pasco. Tato oblast je považována za centrum její domestikace a diverzity. Masitý stonek je zde využíván jako zelenina a domorodci jej konzumují syrový. V bolivijských Andách se maca pěstuje v podobných nadmořských výškách jako v Peru.

První, kdo macu popsal, byl Gerhard Walpers v roce 1843. S rostoucí popularitou této byliny jako superpotraviny a zájmem o její nutriční a adaptogenní vlastnosti se rozšířilo pěstování macy i do dalších částí světa. Experimentuje se s ním v podobných klimatických podmínkách, například v Číně, USA (v horských oblastech) a některých dalších zemích s vhodnou nadmořskou výškou a klimatem. Nicméně hlavní produkce a genetická diverzita macy zůstává v andském regionu, kde je hluboce zakořeněna v místní kultuře a historii.

 

Co je maca a jak ji poznáme

Maca peruánská je odolná bylina patřící do čeledi Brassicaceae (brukvovité). Je adaptovaná na extrémní klimatické podmínky, jako jsou silný vítr, silné sluneční záření a velké teplotní výkyvy mezi dnem a nocí. Sází se před silnými dešti na podzim a sklízí se po 260 dnech.

  • Kořen je hlavní jedlou částí rostliny. Může mít různé barvy, včetně žluté, červené, fialové a černé, v závislosti na odrůdě. Je hodně podobný ředkvi, řepě, květáku nebo tuřínu.
  • Listy macy jsou rozetovité, ploché, s měkkou a vláknitou texturou. Obvykle rostou nízko nad zemí a mohou přežít i v extrémních klimatických podmínkách.
  •  Maca produkuje drobné bílé květy uspořádané do jednoduchých nebo složených hroznů. Květy jsou typické pro čeleď brukvovitých, se čtyřmi okvětními lístky. Vytváří velké množství cca 2 mm velkých semínek, která se sází 50–100 cm hluboko, aby nedošlo k vyschnutí.

Maca (Lepidium meyenii) je jednoletá nebo dvouletá rostlina, což znamená, že dokončí svůj životní cyklus od výsevu po produkci semen během jednoho až dvou let. Rostlina je adaptovaná na pěstování ve velkých nadmořských výškách (3500–4500 m n. m.) v Andách, kde jiné plodiny těžko přežívají. Vyžaduje specifické půdní a klimatické podmínky pro svůj růst, včetně chladného počasí a dobře odvodněné půdy bohaté na minerály. Vyskytuje se ve více druzích podle barvy bulvy (žlutá, černá, červená a fialová). Všechny barevné varianty mají stejné účinky.

 

Užívané části

U macy je hlavní užívanou částí její kořen. Díky své vysoké nutriční hodnotě a adaptogenním a léčivým vlastnostem je vysoce ceněný. Nejběžnější formou konzumace kořene je prášek získaný jeho sušením a mletím, který lze přidávat do smoothies, jogurtů, cereálií nebo jiných pokrmů. Tradičně se čerstvý hypokotyl vaří nebo peče v troubě. Listy nejsou tak běžně využívány jako kořen, ale mohou být také konzumovány. Obvykle se používají v salátech jako listová zelenina. Chutnají jako ředkvička nebo řeřicha. Semena macy se používají převážně pro výsadbu a rozmnožování rostliny, nikoliv pro běžnou konzumaci. Plody, pokud jsou syrové, mají sladce pikantní chuť, v prášku mají nápadné karamelové aroma.

 

Účinné látky, které maca obsahuje

  • Maca obsahuje glukosinoláty, které jsou rovněž obsaženy v ostatních rostlinách čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Tyto látky se mohou transformovat na izotiocyanáty a ty mají prokazatelné protirakovinné vlastnosti, ačkoliv konkrétní účinky glukosinolátů z macy na zdraví vyžadují další výzkum.
  • Macamidy a macaeny jsou unikátní bioaktivní látky nalezené pouze v mace. Předpokládá se, že tyto látky mají adaptogenní účinky, což znamená, že pomáhají tělu přizpůsobit se stresu.
  • Maca obsahuje také několik alkaloidů, které mohou hrát roli v jejích údajných účincích na zlepšení plodnosti a sexuální funkce.
  • Rostlinné steroly v mace mohou přispívat k jejím antiinflamačním a imunomodulačním vlastnostem.
  • Maca je bohatá na minerály jako jsou vápník, draslík, železo, měď, zinek, mangan a jód a také na vitamíny B1, B2, B6, vitamíny C a E, které jsou nezbytné pro celou řadu tělesných funkcí.
  • Obsahuje zdravé tuky, včetně kyseliny linolové, palmitové a olejové, které jsou důležité pro srdce a celkové zdraví.
  • Maca obsahuje také všechny esenciální aminokyseliny, které jsou stavebními kameny proteinů a jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí, včetně růstu, opravy tkání a funkce imunitního systému.

 

Zařazení

Adaptogen, Imunomodulant, Stimulant, Imunostimulant, Afrodiziakum, Tonikum, Analgetikum, Antidepresivum

 

Použití a prokázané účinky macy

  • Podporuje imunitní systém
  • Podporuje hubnutí za současného udržení svalové hmoty
  • Zvyšuje fyzickou výkonnost a vytrvalost, urychluje regeneraci, ale nejedná se o doping
  • Pomáhá budovat svalovou hmotu a současně zvyšuje pružnost svalových vláken
  • Tlumí opotřebení šlach, vazů, kloubů a kostí
  • Zvyšuje libido a plodnost žen (zvyšuje hodnotu FSH = ukazatel plodnosti)
  • Řeší sexuální dysfunkci žen při užívání antidepresiv
  • Pomáhá při problémech s erekcí, zvyšuje libido mužů, kvalitu a množství spermií
  • Tlumí žaludeční nevolnost
  • Podporuje chuť k jídlu
  • Mírní účinky po chemoterapii
  • Tlumí projevy stresu
  • Zvyšuje fyzickou a psychickou odolnost
  • Zlepšuje paměť a napomáhá koncentraci, zlepšuje kognitivní funkce mozku
  • Ženám pomáhá zvládat těžké projevy menopauzy (návaly horka, pocení, podrážděnost)
  • Stimuluje funkci vaječníků
  • Pomáhá při onemocněních prostaty
  • Reguluje orgány s vnitřní sekrecí (hypofýza, nadledviny a slinivka břišní)
  • Pomáhá při léčbě anémie, leukémie, chronické únavě, TBC a dalších onemocnění

 

Dávkování macy a podmínky pro dosažení maximálního účinku

  • Denní dávka je až 500–1000 mg extraktu 10:1 z kořene. Tradiční dávka je 5–10 gramů sušené byliny.
  • Použijte kvalitní surovinu. Extrakt 10:1 znamená, že na 1 kg extraktu bylo spotřebováno 10 kg byliny.
  • Tepelná úprava macy se nedoporučuje.
  • Denní dávku podávejte ráno, nikoliv odpoledne a večer.
  • Macu je nutné užívat dlouhodobě (3–6 měsíců) a následně na 2 týdny vysadit.
  • Účinnost macy podporuje zdravý životní styl (kvalitní spánek, fyzická aktivita).
  • Je vhodná pro všechny věkové kategorie (děti i seniory).
  • Užívání v těhotenství a při kojení nelze doporučit pro nedostatek relevantních informací.

 

Nežádoucí účinky, které může maca vyvolat

Maca (řeřicha peruánská) je obecně považována za bezpečnou pro většinu lidí. U některých jedinců však může způsobovat nežádoucí účinky. Někteří lidé mohou mít po její konzumaci zažívací obtíže, jako jsou nadýmání, plynatost nebo průjem. Tyto příznaky jsou často dočasné a mohou se snížit při postupném zvyšování dávky. Maca může ovlivňovat hormonální rovnováhu. Ačkoliv to může být pro některé uživatele přínosné (např. zlepšení plodnosti nebo snížení příznaků menopauzy), pro jiné to může znamenat riziko, zejména pokud mají hormonálně závislá onemocnění, jako je rakovina prsu, dělohy nebo endometrióza. V těchto případech je před začátkem užívání macy důležitá konzultace s lékařem.

Ačkoliv jsou alergické reakce na macu vzácné, někteří jedinci mohou na tuto rostlinu reagovat vyrážkou, svěděním nebo jinými alergickými symptomy. Maca může interagovat s některými léky, včetně těch, které ovlivňují hormonální systém, jako jsou antikoncepční pilulky nebo hormonální terapie. Může také ovlivnit účinnost léků na štítnou žlázu a mít nežádoucí interakce s léky typu aspirin a léky k ředění krve.

 

Toxicita

Toxikologické aspekty a bezpečnost konzumace řeřichy peruánské (macy) byly předmětem několika studií, zvláště vzhledem k rostoucímu zájmu o její využití jako doplňku stravy po celém světě. Většina dostupných výzkumů naznačuje, že maca je při konzumaci v běžných dávkách bezpečná a má nízký potenciál pro toxicitu. Studie provedené na zvířatech i lidech obvykle uvádějí minimální až žádné toxické účinky při konzumaci doporučených dávek.

Výzkumy také naznačují, že maca může být bezpečně konzumovaná i při dlouhodobém užívání, avšak je vždy důležité dodržovat doporučené dávkování a být opatrný při stávajících zdravotních potížích nebo užívání jiných léků. Klinické studie na lidech, které zkoumaly účinky macy na různé zdravotní stavy, obecně hlásí jen minimální vedlejší účinky, které jsou obvykle mírné a zahrnují trávicí problémy nebo lehké změny v náladě či energii.

 

Zajímavosti

  • Bojovníci Inků nejspíše konzumovali macu před bojem ke zvýšení výdrže a síly.
  • Během španělské okupace byla nazývána „sexuální rostlinou Inků".
  • Vzhledem k tomu, že příznivě ovlivňuje fyzický stav, podporuje myšlení a zlepšuje reflexi, začala macu využívat NASA jako doplněk stravy pro kosmonauty.
  • V jazyce peruánských domorodců znamená slovo maca „strava, která posiluje“.
  • Dle legend obdrželi macu obyvatelé kmenu, který žil ve velmi krutých podmínkách, od boha Virakoči jako dar života a plodnosti. Virakoči do macy umístil vše potřebné k zdravému a dlouhému životu. Jako bonus tam přidal sílu a chuť plodit potomky.
  • V Peru rostou převážně brambory a maca. Proto maca byla a je základem stravy mužů, žen (i těhotných a kojících), dětí, starých i nemocných. Andští obyvatelé obvykle přijmou klidně i 700 gramů macy denně. Peruánci macu přirozeně suší, a poté ji vaří, nebo z ní připravují nápoj.
  • V zemědělství se maca využívá ke zvýšení plodnosti hospodářských zvířat.
  • Maca má ořechovou chuť a vůni připomínající karamely.
  • Pokud macu kombinujeme s čokoládou, násobíme tím afrodiziakální účinek.
  • Sušené kořeny macy mohou být skladovány až 7 let, aniž by ztratily svou hodnotu.

 

Recepty pro využití macy ve stravě

  • Maca smoothie: 1 banán, 1 lžíce prášku macy, 1 šálek mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka), 1 lžička vanilkového extraktu, případně med nebo jiné sladidlo podle chuti. Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte do hladka. Podávejte ihned.
  • Maca ovesná kaše: 1 šálek vařené ovesné kaše, 1 lžíce prášku macy, špetka skořice, ovoce podle chuti (např. borůvky nebo nakrájené jahody), ořechy nebo semínka pro posyp. Do hotové ovesné kaše vmíchejte prášek macy a skořici. Ozdobte ovocem a ořechy/semínky.
  • Maca latte: 1 šálek horkého mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka), 1 lžíce prášku macy, 1 lžička medu nebo javorového sirupu, špetka skořice nebo muškátového oříšku. Všechny ingredience smíchejte dohromady do hladka pomocí ručního šlehače nebo v mixéru. Podávejte horké.
  • Maca jogurtový dip: 1 kelímek řeckého jogurtu, 2 lžíce prášku macy, 1 lžíce medu, špetka vanilkového extraktu, ovoce. Smíchejte jogurt, macu, med a vanilku do hladka. Použijte jako dip pro čerstvé ovoce.

 

Byliny s podobnými účinky

  • Ashwagandha (Withania somnifera), známá také jako indický ženšen, je v tradiční ajurvédské medicíně ceněna pro své schopnosti zklidnit mysl, posílit tělo a podpořit zdravý spánek. Ashwagandha je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu zvládat stres.
  • Ženšen (Panax ginseng) je jednou z nejznámějších adaptogenních bylin, která se tradičně používá pro zvýšení energie, zlepšení koncentrace a podporu imunitního systému. Také se říká, že má pozitivní vliv na sexuální funkci.
  • Rhodiola rosea je adaptogenní bylina, která se používá k podpoře fyzické a mentální výkonnosti, zvýšení energie a odolnosti vůči stresu. Má také antidepresivní účinky a může pomoci zlepšit náladu.
  • Klanopraška čínská (Schisandra chinensis) - plody se používají pro jejich adaptogenní účinky, včetně podpory vitality, zlepšení fyzické výkonnosti a podpory imunitního systému.
  • Cordyceps – je známý pro své adaptogenní účinky, které mohou pomoci tělu zvládat stres, zlepšit spánek, energetické hladiny a podporovat celkovou vitalitu.
  • Tribulus terrestris se často používá pro zvýšení sexuálního libida, podporu plodnosti a zlepšení sportovní výkonnosti. Jeho účinky na zvýšení hladin testosteronu jsou diskutabilní, ale některé studie naznačují možné pozitivní účinky na sexuální funkci a libido.
  • Eleuterokok (Eleutherococcus senticosus) - též známý jako sibiřský ženšen, je adaptogen, který může podporovat energetické hladiny, vytrvalost a pomáhat tělu zvládat fyzický a mentální stres.

 

V textu byly použity vedle osobních zkušeností informace z klinických studií, článků a publikací:

  • Monografie WHO k bylině Panax ginseng
  • Fytoterapia v súčasnej medicíne, Daniela Košťálová, Silvia Fialová, Lucia Račková, 2012
  • ETHNOPHARMACOLOGICAL RELEVANCE: Maca – Lepidium meyenii Walp. has been cultivated and used by Andean people for over 1300-2000 years in Peru as food and medicine. ...METHODOLOGY: A search of electronic databases such as EMBASE and a hand-search was done to acquire p … PMID: 28811221
  • Průvodce světem léčivých potravin, James A. Duke, 2008
  • Čínská medicína – prevence a léčení stravou, Manuela Heider de Jahnsen, 2009
  • Zelená lékárna, James A. Duke, 1997
  • US National Plant Germplasm System: Lepidium meyenii [online]. United States Department of Agriculture, Beltsville, MD, USA [cit. 2016-12-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-10-17
  • Maca Peruviana [online]. Botanical-online.com, Sunnyvale, CA, USA [cit. 2016-12-14].
  • TAYLOR, Leslie. Tropical plant database:maca [online]. Leslie Taylor, Milam County, TX [cit. 2016-12-14]
  • Background: This study aimed to examine the evidence for the effect of Lepidium meyenii Walp. [Brassicaceae] (L. meyenii W.), known as maca, on improving semen quality. Methods: Nine databases were searched for randomized controlled trials (RCTs) that examine … PMID: 36110519
  • Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review.
  • da Silva Leitão Peres N, Cabrera Parra Bortoluzzi L , Medeiros Marques LL , Formigoni M , Fuchs RHB , Droval AA , Reitz Cardoso FA . Food Funct. 2020 Jan 29;11(1):83-92. doi: 10.1039/c9fo02732g. PMID: 31951246
  • Lepidium meyenii (Maca) in male reproduction.

Tafuri S, Cocchia N, Vassetti A, Carotenuto D, Esposito L, Maruccio L, Avallone L, Ciani F. Nat Prod Res. 2021 Nov;35(22):4550-4559. doi: 10.1080/14786419.2019.1698572. Epub 2019 Dec 5. PMID: 31805775

Wang S, Zhu F. Food Chem. 2019 Aug 1;288:422-443. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.02.071. Epub 2019 Feb 22. PMID: 30902313

  • Reishi – Maca – Nopal und Bio Acerola Camu Camu – HANDO® – Online Shop – Natürliche Nahrungsergänzungsmittel. 2018. Frequently asked questions about Maca – Natural food supplements – HANDO – Reishi – Maca – Nopal und Bio Acerola Camu Camu – HANDO® – Online Shop – Natürliche Nahrungsergänzungsmittel. [ONLINE] Dostupné z: https://www.hando.com/site/frequently-asked-questions-about-maca-natural-food-supplements-hando/?lang=en. [citováno 3. září 2018].
  • Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review.

da Silva Leitão Peres N, Cabrera Parra Bortoluzzi L , Medeiros Marques LL , Formigoni M , Fuchs RHB , Droval AA , Reitz Cardoso FA . Food Funct. 2020 Jan 29;11(1):83-92. doi: 10.1039/c9fo02732g. PMID: 31951246

Tafuri S, Cocchia N, Vassetti A, Carotenuto D, Esposito L, Maruccio L, Avallone L, Ciani F. Nat Prod Res. 2021 Nov;35(22):4550-4559. doi: 10.1080/14786419.2019.1698572. Epub 2019 Dec 5. PMID: 31805775

Wang S, Zhu F. Food Chem. 2019 Aug 1;288:422-443. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.02.071. Epub 2019 Feb 22. PMID: 30902313

Zou YY, Wang DW, Yan YM, Cheng YX. Chem Biodivers. 2021 Aug;18(8): e2100231. doi: 10.1002/cbdv.202100231. Epub 2021 Jun 17. PMID: 34087032

[No authors listed] 2019 Apr 10. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012–. PMID: 31643869

Todorova V, Ivanov K, Ivanova S. Plants (Basel). 2021 Dec 26;11(1):64. doi: 10.3390/plants11010064. PMID: 35009068

Olofinnade AT, Alawode A, Onaolapo AY, Onaolapo OJ. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2021;21(7):1333-1343. doi: 10.2174/1871530320666200821155005. PMID: 3295500

Colareda GA, Matera SI, Bayley M, Ragone MI, Flores ML, Córdoba OL, Consolini AE. J Tradit Complement Med. 2021 Apr 2;11(6):471-480. doi: 10.1016/j.jtcme.2021.03.004. eCollection 2021 Nov. PMID: 34765511

Brunetti P, Lo Faro AF, Tini A, Busardò FP, Carlier J. Pharmaceuticals (Basel). 2020 Oct 14;13(10):309. doi: 10.3390/ph13100309. PMID: 33066617

Guo T, Yang Y, Gao M, Qu Y, Guo X, Liu Y, Cui X, Wang C. Carbohydr Polym. 2020 Dec 15; 250:116904. doi: 10.1016/j.carbpol.2020.116904. Epub 2020 Aug 13. PMID: 3304988

Fei WT, Yue N, Li AM, Yu SH, Zhao DP, Zhu YL, Wang C, Zhang JJ, Wang LY. J Immunol Res. 2022 Jul 4; 2022:1210890. doi: 10.1155/2022/1210890. eCollection 2022. PMID: 35832646

Chen W, Zhu X, Wang L, Xin X, Zhang M. Food Funct. 2022 Mar 21;13(6):3441-3452. doi: 10.1039/d1fo02659c. PMID: 35244109

Zhou B, Chen Y, Luo H, Qi J, Yu B. J Ethnopharmacol. 2023 May 10; 307:116228. doi: 10.1016/j.jep.2023.116228. Epub 2023 Feb 7. PMID: 36758913

Lenzi RM, Campestrini LH, Semprebon SC, Paschoal JAR, Silva MAG, Zawadzki-Baggio SF, Mantovani MS, Petkowicz CLO, Maurer JBB. Nutr Cancer. 2022;74(4):1322-1337. doi: 10.1080/01635581.2021.1952444. Epub 2021 Jul 20. PMID: 34282687

He P, Pan L, Wu H, Zhang L, Zhang Y, Zhang Y, Yang J, Lin Z, Zhang M. J Agric Food Chem. 2022 Apr 13;70(14):4328-4341. doi: 10.1021/acs.jafc.1c08315. Epub 2022 Mar 31. PMID: 35357828

Xu Q, Monagas MJ, Kassymbek ZK, Belsky JL. J Pharm Biomed Anal. 2021 May 30; 199:114063. doi: 10.1016/j.jpba.2021.114063. Epub 2021 Apr 6. PMID: 33862504

Lenzi RM, Campestrini LH, Semprebon SC, Paschoal JAR, Silva MAG, Zawadzki-Baggio SF, Mantovani MS, Petkowicz CLO, Maurer JBB. Nutr Cancer. 2022;74(4):1322-1337. doi: 10.1080/01635581.2021.1952444. Epub 2021 Jul 20. PMID: 34282687

Tafuri S, Cocchia N, Vassetti A, Carotenuto D, Esposito L, Maruccio L, Avallone L, Ciani F. Nat Prod Res. 2021 Nov;35(22):4550-4559. doi: 10.1080/14786419.2019.1698572. Epub 2019 Dec 5. PMID: 31805775

Ryu B, Je JG, Jeon YJ, Yang HW. Cells. 2021 Oct 25;10(11):2879. doi: 10.3390/cells10112879. PMID: 34831102

Fu L, Wei J, Gao Y, Chen R. Talanta. 2021 Jan 1; 221:121635. doi: 10.1016/j.talanta.2020.121635. Epub 2020 Sep 8. PMID: 33076155

Abarikwu SO, Onuah CL, Singh SK. Andrologia. 2020 Apr;52(3): e13509. doi: 10.1111/and.13509. Epub 2020 Jan 28. PMID: 31989693

Zhang Y, Zhou F, Ge F. BMC Complement Altern Med. 2019 Jun 18;19(1):135. doi: 10.1186/s12906-019-2542-4. PMID: 31215433

Yu Z, Li D, Zhai S, Xu H, Liu H, Ao M, Zhao C, Jin W, Yu L. Food Funct. 2021 Oct 4;12(19):9211-9228. doi: 10.1039/d1fo01720a. PMID: 34606547

Tang Y, Zhu ZY, Pan LC, Sun H, Song QY, Zhang Y. Nat Prod Res. 2019 Sep;33(17):2480-2489. doi: 10.1080/14786419.2018.1452017. Epub 2018 Mar 16. PMID: 29544368

Painuli S, Quispe C, Herrera-Bravo J, Semwal P, Martorell M, Almarhoon ZM, Seilkhan A, Ydyrys A, Rad JS, Alshehri MM, Daştan SD, Taheri Y, Calina D, Cho WC. Oxid Med Cell Longev. 2022 Jan 19; 2022:2910411. doi: 10.1155/2022/2910411. eCollection 2022. PMID: 35096265

Kahrizi D, Far AF, Chaghakaboodi Z, Khazaei M, Sozmen EU, Dogan H. Mol Biol Rep. 2023 May;50(5):4187-4192. doi: 10.1007/s11033-023-08319-2. Epub 2023 Mar 10. PMID: 36899280

Zhu H, Hu B, Hua H, Liu C, Cheng Y, Guo Y, Yao W, Qian H. Food Res Int. 2020 Dec;138(Pt B):109819. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109819. Epub 2020 Oct 20. PMID: 33288191

Yu Z, Jin W, Dong X, Ao M, Liu H, Yu L. Regul Toxicol Pharmacol. 2020 Mar; 111:104570. doi: 10.1016/j.yrtph.2019.104570. Epub 2019 Dec 26. PMID: 31884156

Sin VJ, Anand GS, Koh HL. Sex Med Rev. 2021 Oct;9(4):568-592. doi: 10.1016/j.sxmr.2020.10.005. Epub 2020 Dec 2. PMID: 33277212

Ajebli M, Khan H, Eddouks M. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2021;21(1):111-130. doi: 10.2174/1871530320666200821124817. PMID: 32955004

Zhou Q, Chen Y, Wang J, Li M, Zeng W, Wang Y, Li Y, Zhao H. Funct Plant Biol. 2023 Jan;50(1):29-45. doi: 10.1071/FP22052. PMID: 36043226

 

Autor
MVDr. Jiří Pantůček a kolektiv Green idea

Nepropásněte důležité akce a novinky

Přihlaste se k oděru newsletteru a získejte 15 % slevu na první nákup.