průjem
Probiotikum GREEN 11+ tobolky
Gastrogreen - bylinný čaj
Za průjem se považuje vyprazdňování neforemné, řídké až vodnaté stolice, které nastává tři a vícekrát za den. Průjem sám o sobě není nemocí. Jedná se o příznak nemoci nebo poruchu zažívacího traktu. Avšak není vhodné jej podceňovat. Na následky průjmových onemocnění zemře ročně až 20 milionů lidí.
Moderní medicína rozlišuje dva typy průjmů: akutní a chronický. Akutní průjem je často záležitostí jednoho či několika málo dní. Objevuje se náhle a pokud trvá déle než 3 až 5 dní, přechází ve stav chronický. Nejčastější důvod vzniku akutního průjmu je infekce způsobená některými mikroby. Často se jedná o salmonelu, shigelu a některé druhy Escherichie coli. Pokud se takové střevní potíže objeví i u ostatních členů rodiny, kolektivu ve škole či v práci, jedná se pravděpodobně o virovou nákazu.
Další možností je nevhodná strava. Nejedná se jen o prošlé nebo zkažené potraviny. Průjem mohou vyvolat i zdravá jídla. Někdy totiž záleží na formě úpravy pokrmu nebo jeho množství. Každý organismus je individuálně naladěn a proto může na stejné látky reagovat odlišně. Takto způsobené zažívací potíže zpravidla postihnou jen jednotlivce. A v neposlední řadě může být akutní průjme způsoben nesprávnými léky. V takovém případě neprodleně navštivte svého lékaře a konzultujte jiná léčiva.
Chronický průjem je považován za dlouhodobý a může mít také mnoho příčin. Jednou z mnoho jsou nemoci tlustého nebo tenkého střeva, žlučníku, slinivky a vůbec všech přidružených orgánů, které se nějakým způsobem podílí na trávení nebo jsou na něm závislé. Také další orgány jako ledviny a štítná žláza mohou zapříčinit chronický průjem. Bohužel častým důvodem je také otrava železem nebo rtutí.
Mezi časté příznaky patří kromě řídké stolice i nepříjemné pocity v oblasti břicha a křeče. Na přicházející průjem může upozornit zvracení, bolest hlavy a nevolnost. Pacienti trpící chronickým průjmem se cítí vysíleni. Není výjimkou úbytek tělesné hmotnosti nebo zvýšená teplota.
Dá se říci, že obecně nejnebezpečnějším důsledkem průjmu je dehydratace. Trávící soustava, která je výše zmíněnými vlivy neschopna své funkce, neodvádí dostatečné množství vody a jiných látek z potravy do krve. Ve střevech nedochází k zhuštění stolice a ta odchází i s tekutinami ven z těla. Nedostatečné zavlažování je nebezpečné zejména pro děti, u kterých dehydratace probíhá znatelně rychleji. Proto je nutné u průjmu přijímat velké množství tekutin. Vybírejte si jídla, která nejsou obtížná na trávení. Omezte tučná, kořeněná, přesolená a sladká jídla. U chronického typu se někdy vyplatí dlouhodoběji upravit jídelníček podle diet na zlepšení trávení. Můžete použít volně dostupné přípravky na zklidnění průjmových potíží. Jedná se o kapky nebo čaje, jež mají za úkol udržet vodu v organismu a zlepšit trávení.